Kirjailijavierailut kevät 2025
NUMMELAN KIRJASTO
Pisteenkaari 9, Nummela
Keskiviikkona 8.1. kello 18 Olli Palosaari, Elisa
Nummelassa asuva Olli Palosaari kertoo Elisasta, joka lähtee nälkävuosina siskonsa kanssa etsimään ruokaa. Hän vaeltaa Pohjanmaalta Joroisiin, josta löytää tulevan aviomiehensä. He muuttavat Karjalaan, josta mies on kotoisin. Kirja on todellisuuteen perustuva.
Keskiviikkona 19.2. kello 18 Hannu Niklander, Loivaa alamäkeä
Karkkilassa asuva Hannu Niklander julkaisi esikoisrunokokoelmansa Kotiinpäin vuonna 1974. Sen jälkeen hän on paneutunut eri kirjallisuuden lajeihin, viime vuosina esseisiin, matkakertomuksiin ja romaaneihin. Romaanisarja Loivaa alamäkeä kuvaa mikrohistoriallisesti Suomen vaiheita vv. 1909–69. Sen osat painottuvat siten, että Nuoriherra sijoittuu etenkin Vihtiin ja Kanadaan, Tyhjää toimittamassa Helsinkiin ja Tuusulaan, Luovutetut alueet Mäntsälään ja Eksynyt opas Vihtiin. Erityisesti korostuu Otalampi, jossa Niklanderin isä vietti niin nuoruuttaan kuin viimeisimpiä vuosiaan.
Keskiviikkona 19.3. kello 18 Marja Huovila, Kaikilla ihmisillä on rajansa
Vihdin Huhmarissa asuva Marja Huovila tutustui irakilaiseen toimittajaan opettaessaan Riuttarannan vastaanottokeskuksessa suomen kieltä vapaaehtoisena. Toimittaja oli kirjoittanut pakomatkastaan poikansa kanssa Irakista Suomeen englanniksi. Kielenkääntäjä Sirpa Hietanen käänsi hänen tekstinsä suomeksi. Marja Huovila kirjoitti neljän irakilaispakolaisen elämästä Suomen kummallisen byrokratian kiemuroissa kuuden vuoden ajan päiväkirjamaisesti. Aluksi oli tarkoitus kirjoittaa toimittajan kanssa jatkokertomus johonkin lehteen, mutta turvapaikkaprosessi pitkittyi ja mutkistui niin paljon, että tarinasta tuli 400 sivua pitkä kirja. Kirjan tapahtumat ovat etupäässä Vihdissä.
Keskiviikkona 16.4. kello 18, Ulla Welin, Heijastuksia
Ulla oli kasvanut evakossa isänsä kotona Etelä-Pohjanmaalla, Lapuan Tiistenjoella kaksivuotiaaksi. Hänen äitinsä oli lottana ja isänsä upseerina "siellä jossain" rajan pinnassa. Lapsi päätettiin viedä turvaan Ruotsiin, josta Ulla palasi nelivuotiaana. – Ullan vanhemmat osasivat kieliä, joten kotona ei ollut kielivaikeuksia, pihalla kuitenkin oli.
Aikuisena Ulla on kuulunut Helsingin Sotalapsiyhdistykseen, joka juuri lopetettiin. Yhdistyksessä oli parikymmentä, jotka kiinnostuivat kirjoittamaan kokemuksistaan kirjaa. Heitä ohjasi Neirol-kustannuksen kustannustoimittaja Kari Kaisla. Kun kirja alkoi olla julkaisua vaille valmis, osa ei halunnutkaan tekstiään julkiseksi. Loput kirjoittajat julkaisivat kirjan HEIJASTUKSIA.
Keskiviikkona 14.5. kello 18 Eija Tuomela, Rehellinen sauna
Keskiviikkona 4.6. kello 18 Pekka Huovila, Afrikka - Latinalainen Amerikka - Aasia -kulttuuritrilogia
Tilaisuudet ovet maksuttomia.
TERVETULOA!
Kirjailijavierailut Järvenpään kirjastossa
To 30.1.2025 klo 18 Astaterhikki Salonen, Unelma onnesta ja Elämä yllättää
Olen paljasjalkainen keskiuusmaalainen kirjoittava ekonomi. Työurani olen tehnyt liike-elämän palveluksessa monen monissa tehtävissä. Niissä kirjoittaminen oli tarkkaa, numeroiden ja tilastojen tarkastelua, hakemusten ja tilitysten laadintaa. Faktojen oli paras olla paikoillaan ja todennettavissa.
Olen lähtöisin Kellokoskelta, asunut eri puolilla Suomea, Eurooppaa ja Aasiaa ja sitten palannut juurilleni, asettunut Järvenpäähän. Kirjoittamalla availen kokemusten aarrearkkuja ja tutkin elämän tuomia kerroksia.
Aloitin vapaan kirjottamisen varmuuden vuoksi tietokirjalla ja päästin mielikuvituksen liitoon työ-uran loppusuoran häämöttäessä. Romaaneissani yhdistän faktaa ja fiktiota. Monet tapahtumat juontuvat omista ja kohtaamieni ihmisten kokemuksista. Olen antanut myös runotytön herätä unestaan ja runoihin puran tunteita, huumorilla ja intohimolla.
Ensimmäinen romaanini ”Unelma onnesta” kertoo oman sukupolveni naisen tarinan ja toinen ”Elämä yllättää” menee yhden sukupolven verran taaksepäin, naisen elämää sodan ja rauhan aikana.
To 27.2.2025 klo 18 Merja Turpeinen, Valolla maalattu
Valolla maalattu on Merja Turpeisen esikoiskokoelma. Se kertoo ihmisen kaipuusta yhteyteen, irti päästämisestä ja uuden löytämisestä. Runot kietoutuvat elämänkulun kaareen, ihmissuhteiden moninaiseen ilmenemiseen, sekä ajan ja kasvun syklisyyteen.
“Jo ympyrän kehälle ripoteltu sisällysluettelo kertoo syklisyydestä ja viittaa elämän kiertokulkuun. Ripottelemista nämä runot muutenkin ovat: asettelu on hyvin vapaamuotoista ja sivun tilaa käytetään paljon hyväksi. Tekstiä on säkeissä melko vähän, mutta asettelun kautta sille tuodaan lisäpainoa.
toistosta tulee totta kantavat siivet, seinä
Runoista nousevat esiin luontokuvasto ja ihmisten väliset yhteydet. Runon minälle lukija saa olla sinä, johon on joku yhteys. On pyrkimystä yhteyteen, etäisyyttä ja irtonaisuutta, irti päästämistä ja ehkäpä jonkin uuden löytämistäkin. Kaikki tämä tapahtuu paljolti luonnon keskellä, nämä runot eivät viihdy kaupungissa tai teknologian äärellä, mitä nyt satunnaisesti jossain huoneessa. Sen sijaan niissä ollaan paljon veden äärellä, heitellään kiviä veteen ja kuulostellaan aaltoja.”
Merja Turpeinen (s. 1962) on syntyjään helsinkiläinen ja asuu Järvenpäässä ja Padasjoella. Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori ja työskennellyt pääasiassa työelämän tutkijana.
Pe 21.3.2025 klo 18 Värinää Runollinen tapahtuma, Runosvengi ja Suruttomat-yhtye
Vuosi sitten Uudenmaan Kirjoittajat ry järjesti ensimmäisen runollisen Värinää-tilaisuuden kulttuurikuussa eli maaliskuussa Järvenpään Kirjastossa. Open micin juonsi Katri Kuusikallio ja Suruttomat esitti surutonta musiikkia. Tapahtuma saavutti suuren suosion.
Tänä vuonna Värinää-runotilaisuudessa esiintyy Runosvengi-ryhmä, joka koostuu pääkaupunkiseudulla asuvista runon taitajista, kirjoittajista, jotka esittävät omaa tuotantoaan. Suurin osa ryhmäläisistä on myös Uudenmaan Kirjoittajat ry:n jäseniä. Runosvengissä esiintyvät muun muassa Pirjo Kotamäki, joka voitti tänä talvena Kristillisen kirjan palkinnon säeromaanillaan Petäjäistä leipää, taivaallista hunajaa, Riika Helle-Kotka, erityisopettaja ja lastenkirjailija, Zoila Forss, Perussa syntynyt ja Suomessa asuva runoilija ja toimittaja, Kasper Salonen, tunnettu lavarunoartisti, ääninäyttelijä ja runoilija ja Leena Sainio, laulunopettaja ja kirjailija.
Myös Suruttomien musiikista saamme nauttia tänä vuonna.
Luvassa on myös Värinäistä yhteislaulua.
To 24.4.2025 klo 18 Marja-Stiina Suihko, Kadonneet kirsikat
Järvenpääläisen kirjailija Marja-Stiina Suihkon romaani Kadonneet kirsikat on rehtorin ja opettajien tarina ajasta, jolloin Suomessa vielä oli maailman paras koulu, mutta jolloin kaikki alkoi muuttua...
Kun kouluväki uupuu, osaamistaso laskee ja liian iso osa nuorista putoaa kelkasta.
Päähenkilö rakentaa koulua, jossa kaikilla on kasvot ja jossa heikompiakin autetaan opintiellä eteenpäin. Mutta esteitä kohoaa.
Kirja ei esitä ratkaisuja, vaan näyttää, mitä tapahtuu, jos meno ei muutu. Olisiko aika soittaa hälytyskelloja ja puolustaa todellista koulurauhaa?
To 22.5.2025 klo 18 Helena Miettinen, Inkerin maalla, kirjoja Inkeristä
Helena Miettinen on valtiotieteen tohtori ja tietokirjailija. Hänen väitöskirjansa Menetetyt kodit, elämät, unelmat, aiheena oli venäjänsuomalaisten etnisen identiteetin rakentuminen.
Helena Miettinen on inkeriläisen pakolaisäidin tytär, joka ryhtyi tutkimaan sukujuuriaan 1980-luvun puolivälissä. Hänen äitinsä Lyyli Pyöriäinen pakeni rajajoen yli Suomeen vuonna 1929. Raja erotti, eikä hän tiennyt mitään Neuvostoliittoon jääneen perheensä kohtalosta. Kesti 60 vuotta, ennen kuin yhteydet Venäjällä asuvaan sukuun löytyivät Miettisen selvitystyön tuloksena.
Helena Miettinen on julkaissut lukuisia tutkimuksia ja tietokirjoja Inkeristä vuodesta 1989 lähtien.
Uusin, Reuna kustantamon julkaisema, kirja on Inkeriläisten mailla, Inkerin matkakirja (2021)
TILAISUUDET OVAT MAKSUTTOMIA.
TERVETULOA!



Järvenpään kirjastossa 24.4.2025 Marja-Stiina Suihko